A kért oldal néhány másodpercen belül betöltődik
Hirdetés átugrása
Heszperidák 970×550
Heszperidák 970*250
M-gel 300*300

Fűtés olcsóbban? Ezekkel a tippekkel lehetséges!

Lake11_Tavasz_Banner_Kampany_300x250_TELEX

Bár megvan a maga szépsége a télnek is, gondoljunk csak a hóesésre, a friss, hűvös levegőre, a meghitt pillanatokra egy forró bögre tea mellett, a fűtésszámla bizony nem sorolható ezek közé. De mit tehetünk azért, hogy idén olcsóbban megússzuk a fűtésszezont?

Szigetelés

A régi, rosszul záródó ablakok és ajtók nagyobb hőveszteséget jelenthetnek, mint gondolnánk. Persze ez a gond könnyen orvosolható a barkácsáruházakban beszerezhető szigetelő csíkok segítségével. Ha bizonytalanok vagyunk, kérjük meg egy ügyes kezű ismerősünket, persze nem akkora ördöngösség, hogy ne próbálkozhatnánk vele mi magunk: arra figyeljünk, hogy a nyílászáró eldeformálódását elkerülendő csak oda helyezzük el a szigetelő csíkokat, ahol tényleg szükség van rájuk.

Radiátorok, konvektorok

Ne szárítsuk ruháinkat a fűtőtesteken, és arra is ügyeljünk, hogy a függöny se lógjon rájuk. Hagyjuk őket szabadon, ezzel biztosítjuk a meleg levegő szabad áramlását.

Hőtükör

A fűtőtestek hatékonyságát úgy is növelhetjük, ha hővisszaverő anyagot használunk annak érdekében, hogy a radiátor mögötti és feletti falfelületen ne vesszen el a hő. Az úgynevezett hőtükör fólia a radiátorok mögötti falra ragasztva a hőt a szoba felé irányítja.

Lecsavart fűtés

Ha kisütött a nap, húzzuk el a függönyt és csavarjuk lejjebb a fűtést a napsütötte szobákban. Ha úgy érezzük, a napsütötte órákban pusztán a napsugarak is képesek felmelegíteni ezeket a helyiségeket, teljesen le is vehetjük a fűtést.

Függönyök és redőnyök

Éjszakára viszont jó ötlet az ablakot vastag függönnyel vagy lehúzott redőnnyel szigetelni. Érdemes ezt a módszert nem csak éjszaka alkalmazni azokban a szobákban, ahol napközben alapvetően keveset tartózkodunk.

Tartsuk a hőmérsékletet

Általában a felfűtés mindig nagyobb energiafelhasználást igényel, mint a szinten tartás. Tartsuk a hőmérsékletet, kivéve, ha a szigetelés rossz és nagy a hőveszteség otthonunkban. Ez esetben inkább kapcsoljuk le vagy vegyük minimumra a fűtést a hosszabb távollétek idejére. A szellőztetésre is javasolt odafigyelni: inkább a rövidebb ideig tartó, intenzív szellőztetést válasszuk, mint a hosszú időn át résnyire nyitva tartott ablakokat.

Karbantartás

Biztonsági okokból is erősen ajánlott a fűtőrendszerek karbantartása, ám a tisztán, rendben tartott készülékek sokkal hatékonyabban is fűtenek.