A kért oldal néhány másodpercen belül betöltődik
Hirdetés átugrása
Gancia 970×550
Henkel 970*250
Henkel 300*300

Tudnivalók a lakáshitelről – Íme a 2019-es feltételek

Acapella 640×480

Ha lakáshitelt veszünk fel, az hosszú időre szóló elkötelezettséget jelent, így fontos, hogy tájékozottak legyünk. Kezdetnek elhoztuk a 2019-ben érvényes feltételeket, szabályokat, tudnivalókat. Ha pedig ezekkel megvagyunk, tájékozódhatunk a kiszemelt banknál vagy olyan pénzügyi szakértőnél, aki jól ismeri az egyes pénzintézeteket.

Önerő

Az önerő mindig kulcskérdés a lakáshiteleknél: jó tudni, hogy a bankok legfeljebb a kiszemelt ingatlan forgalmi értékének 80%-áig hiteleznek, vagyis 20%-os önerőre lesz szükségünk a lakásvásárláshoz. Azonban a bankok többsége egyedi eljárásrendet követ, és jellemzően a forgalmi érték 50-60%-ig hiteleznek, de érdemes bővebben utánajárni az adott pénzintézetnél. Ha nem áll rendelkezésre a minimum 20%-os önerő, akkor sem kell lemondanunk a lakásvásárlásról, amennyiben fedezetként be tudunk vonni egy másik ingatlant is. A legtöbb banknál ennek nincs akadálya, a megvásárolni kívánt és a fedezetként használt ingatlanok forgalmi értékének 80%-áig adnak hitelt. Ilyenkor a másik ingatlan tulajdonosa adóstárként vagy jelzálog-kötelezettként kell, hogy belépjen a szerződésbe. Fontos tudni, hogy a kettő között mi a különbség: az adóstárs és a kezes teljes vagyonával felel a ki nem fizetett tartozásért, a jelzálog-kötelezett  kizárólag a fedezetként bevont ingatlanjával.

Jövedelem

A felvehető kölcsön összege függ a fent említett önerő mértékétől és az igazolt jövedelem nagyságától. Az igazolt jövedelem határozza meg a maximálisan vállalható hiteltörlesztő mértékét, ám ilyenkor az adós összes hitelét figyelembe veszik: ha már van egy vagy több hitelünk, kiderülhet, hogy a jövedelmünk esetleg további hitelt már nem bír el és lecsúszunk a lakáshitel felvételéről. Érdemes ebben az esetben jobb feltételekkel rendelkező kölcsönre cserélni a meglévőt, hogy visszaszerezzük hitelképességünket.

A jövedelem nagyságán kívül számít a jövedelem típusa is: elsődleges jövedelem a munkabér, vállalkozói jövedelem, öregségi nyugdíj, végleges rokkantsági nyugdíj. Másodlagos jövedelem a GYES, GYED, családi pótlék stb. Az elsődleges jövedelem nem lehet kevesebb, mint a mindenkori minimálbér összege, azaz 149 ezer Ft. A másodlagos jövedelmek figyelembevétele bankonként változik, érdemes itt bizonytalanság esetén szakértő segítségét igénybe venni.

Ingatlan besorolása

Lakóház esetében a már fent tárgyalt feltételek élnek, nem lakóház besorolású nyaralókra is vehetünk fel hitelt, de csak abban az esetben, ha van állandó fűtés, hideg-meleg víz és fürdőszoba, ha valamelyik hiányzik, nem vehető fel rá lakáshitel. Ártéren található nyaralóknál a tulajdonosnak árvízkár elleni biztosítást is kötnie kell. A gazdasági épület, külterületi lakóház és udvar esetében a belterülethez közel 60% körül alakul a finanszírozhatóság, egyébként a piaci érték 40-50%-át kínálják a bankok hitelösszegként.

Lakáshitelt csak kellő körültekintéssel válasszunk!