A kért oldal néhány másodpercen belül betöltődik
Hirdetés átugrása
kella 970×550
EfEf 970*250
Köki 300*300

Ilyen TB jogviszonnyal kell rendelkezned, ha csokot vagy Babavárót szeretnél igényelni

ATENOR23_LAKE11_Banner_300x250_SZZS

A családi otthonteremtési kedvezmény és a Babaváró hitel igényléséhez az igénylőnek rendelkeznie kell bizonyos időre TB jogviszonnyal. De mennyi az annyi?

A csok (és a Falusi csok), a Babaváró hitel igénybevételének feltétele, hogy a házastársak közül legalább az egyik fél rendelkezzen a minimálisan meghatározott idejű társadalombiztosítási (tb) jogviszonnyal. Ha csecsemőgondozási díjban, gyermekgondozási segélyben vagy gyermekgondozási díjban részesülő személyről van szó, a kérdés az, hogy a jogviszony igazolásának napján fennáll-e a korábbi munkaviszonya illetve tb jogviszonya.

Csok

Újépítésű ingatlan vásárlása vagy építkezés esetén, 2 gyermeknél 180 nap TB jogviszony az elvárás, 3 gyermek esetén már legalább 2 évet kell igazolni. Ha a pár használt lakást vásárolna, 180 nap a minimális jogviszony, mindegy, hogy 2 vagy 3 gyermekre szeretnék igényelni a támogatást.

A Falusi csok preferált kistelepülésen lévő lakás esetében vásárlásra és egyidejűleg bővítésre és/vagy korszerűsítésre; meglévő lakás bővítésére/korszerűsítésére (vagy mindkettőre) felhasználható. Csak vásárlásra nem lehet igényelni a falusi csok-ot! Ebben az esetben 1 év a minimálisan elvárt TB jogviszony, de ha 10 millió Ft-os támogatási összeget igénylünk, 2 év az elvárás (közmunka is beleszámít).

Babaváró támogatás

Babaváró esetében van a leghosszabb elvárt tb jogviszony: legalább 3 év. Ebbe a közmunka maximum 1 évvel számít bele.