A kért oldal néhány másodpercen belül betöltődik
Hirdetés átugrása
linea 970×550
Henkel 970*250
Stihl-hja-300×300

Lecsapnál egy kedvező árú ingatlanra? Így csináld!

finn wellness 640*360

Ha ingatlant szeretnél vásárolni, a reálisan árazott, esetleg “áron alul” eladó ingatlanok piacán akad majd néhány versenytársad. És amikor az a lényeg, hogy ki tud gyorsabban fizetni, egyáltalán nem mindegy, milyen praktikákat tudsz bevetni, hogy ne maradj le a kiszemeltről!

Előnyben a készpénzes vevők

Ha az eladó gyorsan szeretne túladni az ingatlanon, a készpénzes vevőket fogja preferálni, hiszen egy lakáshitel folyósítás akár 4-6 hétig is eltart. Ráadásul azt bele se kalkuláltuk, hogy bizonyos dokumentumok nem állnak időben rendelkezésre, vagy más olyan helyzet adódik, ami meghosszabbítja a hitelprocedúrát.

Előzetes hitelbírálat

Ha te az a vásárló vagy, aki nem tudja a zsebéből előrántani a milliókat és mindenképp lakáshitelre van szükséged, az előzetes hitelbírálattal időt spórolhatsz meg. Ez azt jelenti, hogy már a lakás megtalálását megelőzően megállapítják a kiszemelt banknál, hogy hitelképes vagy-e, és ha igen, akkor mekkora hitelösszegre vagy maximálisan jó. Ehhez munkavállalói jövedelem esetén munkáltatói igazolás, vállalkozói jövedelemnél NAV jövedelemigazolás szükséges, ha már nyugdíjas vagy, akkor a NYUFIG igazolás és az utolsó két havi nyugdíjszelvény szükséges.

Az igazolt jövedelemnek el kell érnie az aktuális minimálbér összegét (bruttó 149.000 Ft, nettó 99.085 Ft), de vannak bankok, ahol nettó 120.000 Ft a hitelezhetőség alsó határa. A pénzintézeteknek egyedi követelményei vannak, de néhány közös igényt ki lehet emelni: legalább 3 hónapos munkaviszony szükséges, nem állhat az igénylő próbaidő vagy felmondás alatt, vállalkozói jövedelemnél kell legalább egy lezárt pénzügyi év. Az előminősítés 6 hónapig érvényes, így ennyi időd van megtalálni a megvásárolni kívánt ingatlant.

Személyi kölcsön

Ugyan a személyi kölcsönt nem pont ingatlanvásárlásra találták ki, mégis népszerű azok körében, akik saját lakásra, házra vágynak. Ugyanis a kamatok már hosszabb ideje alacsonyan vannak. A hitelösszeg itt maximum 10 millió Ft lehet, a futamidő pedig legfeljebb 10 év. Itt nincs szükség hitelfedezetre, valamint, ha minden dokumentum rendelkezésre áll, pár nap alatt utalják az igényelt összeget.

Babaváró

A Babaváró hitel is gyors megoldás lehet: ha jogosult vagy erre az államilag támogatott hitelre, a bankoknak legfeljebb 10 napjuk van elbírálni a benyújtott kérelmet, ami még kis csúszással is gyorsabb, mint egy jelzáloghitel elbírálása. Jó hír, hogy a Babaváró 75%-át önerőként használhatod fel.

Felújítandó ingatlan

Ha igazán biztosra akarsz menni, akkor olyan ingatlanban is gondolkodhatsz, amire kisebb a kereslet: a statisztikák szerint Budapesten a vevők 45%-a újszerű, 32%-a pedig jó állapotú ingatlant keres, és mindössze 11% érdeklődik a felújítandók iránt. Ha be tudod vállalni a felújítást (akár pénzben, akár azért, mert biztos embereid vannak, akik a felújításnál rendelkezésedre állnak, esetleg te magad rendelkezel a felújításhoz szükséges szaktudással), sokkal nagyobb eséllyel indulsz a versenyben.