A kért oldal néhány másodpercen belül betöltődik
Hirdetés átugrása
Gancia 970×550
Praktiker 970*250
Lufi 300*300

Így spórolhatsz karácsony előtt

ATENOR23_LAKE11_Banner_300x250_SZZS

A karácsony előtti néhány hét az év leginkább kiköltekezős időszaka. Sokaknak nem megy egyszerűen a ünnep költségeinek kigazdálkodása, ehhez nyújtunk most segítséget.

Kevesebb kiruccanás

Ha szeretnénk decemberben kicsit több pénzből gazdálkodni, költsünk kevesebbet éttermekre, ételrendelésre, mozira: az önmegtartóztatás nem tart örökké. Januártól újra járhatunk szórakozni, addig is főzőcskézzünk otthon, próbáljunk ki új recepteket, tartsunk filmezős estéket.

Használjuk ki a kuponokat, kedvezményeket

Ne gondoljuk, hogy a kuponakciók csak a divatcikkekre szólnak: manapság szinte bármit megvásárolhatunk kedvezményesen, tisztítószereket, tartós élelmiszert is. De akár a karácsonyi ajándékokat is vásárolhatjuk kuponokkal, vagy a Black Friday és a karácsonyi előtti nagy leárazások időszakában. Ha van valahol törzsvásárlói kártyánk, remek alkalom ez, hogy felhasználjuk a pontokat.

Felesleges szolgáltatások

Gondoljuk végig: valóban szükségünk van azokra a szolgáltatásokra, amelyeket igénybe veszünk és amelyekért akár több ezer forintot kifizetünk? Nem kell róluk örökre lemondani, hiszen csak karácsonyig szeretnénk pénzt megtakarítani! Szüneteltessük erre a kis időre az olyan szórakoztató szolgáltatásokat, mint a zenemegosztó oldalak, streamingek, valamint azokat a fizetős appokat, melyek kényelmesebbé teszik ugyan az életünket, de nem nélkülözhetetlenek a túléléshez. Kérdezzünk rá a mobilszolgáltatónál, van-e kedvezőbb csomagjuk, lemondhatunk azokról a tévécsatornákról, melyeket valójában sose nézünk (és ha kiderül, jól megvagyunk nélkülük, hosszabb távon is spórolhatunk).

Adjuk el azt, amire nincs szükségünk

Karácsony előtt mindenki vásárol: itt a remek alkalom, hogy megszabaduljunk azoktól a használt holmiktól, amiket már csak kerülgetünk a lakásban. Ha eddig nem tettük, most kipróbálhatjuk a használt termékek online piactereit, mint eladó.

Utazzunk olcsóbban

A karácsony nem csupán a szűk körben elköltött ünnepi vacsorát jelenti: ez a nagy rokonlátogatások időszaka. Ha sokat és messzire utazunk, az nagyban megnöveli a kiadásokat. Ha semmiképp nem szeretnénk lemondani az utazásokat, próbáljuk úgy alakítani, hogy ne kelljen olyan sok helyre menni: összeszervezhetjük a család két ágát, hogy egyszerre egy helyen legyenek. Ha ez nem kivitelezhető, érdemes rokonokkal, barátokkal összebeszélni és ha egyfelé utazunk, megoszthatjuk a költségeket.

Használjuk fel okosan az év végi szabadságokat

Ha több szabadnap is maradt az év végére, és van rá mód, hogy azokat ne vegyük ki, hanem kifizettessük, élhetünk ezzel a lehetőséggel. Ha a munkahelyünk ragaszkodik hozzá, hogy a fennmaradó szabadságot kivegyük, tartogathatjuk ezeket a napokat arra az időszakra, amikor a téli nátha ledönt a lábunkról: ha táppénz helyett szabadságot veszünk ki a betegség idejére, sokkal jobban járunk anyagilag.

De talán minden spórolási tippnél többet ér, ha átgondoljuk: valóban vagyonokat szeretnénk költeni a karácsonyi lakomára és az ajándékokra, vagy tartunk egy low budget karácsonyt, amikor kreatívabb ötletekkel operálunk, az élményekre, az együtt töltött időre fektetjük a hangsúlyt, és ha nem is lesz fényűző, de lehet meghittebb és ünnepibb, mint gondolnánk.

Fotó: Andrew Neel, Unsplash