A kért oldal néhány másodpercen belül betöltődik
Hirdetés átugrása
praktiker 970×550
Becmol 970*250
Újház 300*300

A 250 millió USA dolláros cél elérését követően az EV Growth lezárja első alapjának forrásgyűjtését

Acapella 640×480

A kockázatitőke-befektetési cég első alapja elérte a forrásgyűjtés legmagasabb összegeként kijelölt 250 millió USA dolláros határt. Az alap az előzetes célként kitűzött 150 millió USA dollárnyi befektetés befolyását követően rövid időn belül összegyűjtötte a befektetőktől várt források felső határának elérését eredményező tőkét. A tervek szerint az aktívan kezelt alap 325 millió USA dollárt délkelet-ázsiai startup vállalkozásokba fektet be, ún. magvető tőkét és növekedési célok elérését szolgáló forrásokat egyaránt biztosítva.

A szingapúri székhelyű kockázatitőke-befektetési vállalat, az EV Growth első befektetési alapja az eredetileg kitűzött 150 millió USA dollár összegű befektetés befolyását követően rövid időn belül elérte a forrásgyűjtés felső határaként kijelölt 250 millió USA dollárt. Ez a mérföldkőnek számító eredmény annak köszönhető, hogy a vállalat új korlátolt felelősségű partnereket (Limited Partners [LP]) vont be, ideértve több ázsiai családi vagyonkezelő céget és Ázsia két legnagyobb nemzeti vagyonalapját.

Az EV Growth, amely 2018 márciusában kezdte meg működését, az East Ventures, az SMDV és a Yahoo! Japan Capital vegyes vállalata. A cég, amely tevékenységét nem korlátozza egy adott iparág vállalkozóinak támogatására, elsősorban induló vállalkozásoknak biztosít növekedési tőkét Indonéziában és Délkelet-Ázsia más országaiban. A vállalatot három tulajdonos befektető irányítja: az East Ventures-t képviselő Willson Cuaca, az SMDV képviseletében Roderick Purwana és a Yahoo! Japan Capital által kijelölt Shinichiro Hori.

Az EV Growth számos különböző ágazatban hajtott végre befektetéseket Délkelet-Ázsiában. Legutóbbi befektetései közé tartoznak az alábbiak:
– Indonézia vezető oktatástechnológiai cége, a Ruangguru – 150 millió USA dollár, C körös tőkebevonás
– Indonézia vezető szépségápolási technológiai vállalata, a Sociolla – 40 millió USA dollár, D körös tőkebevonás
– A regionális pénzvisszatérítéssel (cashback) foglalkozó startup, a Shopback – 45 millió USA dolláros tőkebevonás
– Egy ellátási lánccal kapcsolatos logisztikai megoldásokat kínáló indonéziai cég, a Warung Pintar – 27,5 millió USA dollár, B körös tőkebevonás
– Az indonéziai tehergépjármű-szállítási és raktározási platform, a Waresix – 14,5 millió USA dollár, A körös tőkebevonás

A vállalat további nagyobb tőkebevonási körökben is részt vett, ideértve a két legjelentősebb, több mint 1 milliárd USA dollár tőkével rendelkező, magántulajdonban lévő indonéziai startup, a Tokopedia és a Traveloka legutóbbi tőkebevonási körét, az indonéz kis- és középvállalkozásokat hitellel ellátó Koinworks forrásgyűjtését, Indonézia Fore Coffee nevet viselő, prémiumkategóriás, online-offline kávézóláncának tőkebevonási projektjét, valamint Indonézia vezető médiavállalata, az IDN Media tőkebevonási körét.

Az EV Growth ez idáig összes forrásának több mint 50 százalékát helyezte ki 20 ügylet keretében. Az EV Growth befektetési portfóliójába tartozó vállalatok 80 százaléka indonéz cég, és az alap által ezeknek az ügyleteknek a során elért belső megtérülési ráta (IRR) jelenleg 36 százalék.

Willson Cuaca, az EV Growth egyik ügyvezető tulajdonosa és az East Ventures társalapítója a következőket nyilatkozta: „Délkelet-Ázsia gazdasága fordulóponthoz érkezett, és mi szerencsésnek tekintjük magunkat, hogy az elsők közt lehetünk azok körében, akik hozzájárulhatnak ehhez a változáshoz. Cégünk üzleti tapasztalatai, az ügyletek lebonyolításának gyorsasága, a helyi feltételek alapos ismerete és regionális hálózataink hozzásegítettek ahhoz, hogy a régió legjobb ügyleteinek számító számos tranzakcióban részt vehessünk. Terveink szerint aktívan kezelt alapunk a délkelet-ázsiai induló vállalkozások számára 325 millió USA dollárnyi forrást biztosít mind magvető, mind növekedési tőke formájában.”

A két alappal rendelkező East Ventures hatékonyan támogatja a startup-ökoszisztémát, következetes, hosszú távra tervező és a vállalatalapításokat elősegítő befektetőként. Az East Ventures például régóta támogatja a Ruanggurut (ahol Willson Cuaca már a kezdetektől igazgatósági tag volt): már a vállalat magvetőtőke-gyűjtést célzó első tőkebevonási körében is részt vett 2014-ben. Az East Ventures segítette a vállalatot a következő tőkebevonási körében is, és a Ruangguru további növekedését az EV Growth alapon keresztül támogatja, mely nemrégiben 150 millió USA dollárt fektetett a cégbe annak C körös tőkebevonása keretében.

„Büszkék vagyunk arra, hogy az East Venturest partnerünknek tudhatjuk. Az EV Growth-t képviselő Willson Cuaca már az alapításkor is hitt bennünk, és neki köszönhetjük a 2014-ben kapott az első magvetőtőke-befektetést. Hálásak vagyunk az EV Growth-nak a nekünk nyújtott támogatásért, illetve a legutóbbi, 150 millió USA dolláros tőkebevonási körben való részvételéért. Továbbra is elkötelezettek vagyunk az East Ventures iránt, és nagy várakozással tekintünk a velük való együttműködés elé, melynek révén még jobb eredményeket érhetünk majd el” – tette hozzá Adamas Belva Syah Devara, a Ruangguru vezérigazgatója és társalapítója.

(OTS)

Fotó: Carlos Muza, Unsplash