A kért oldal néhány másodpercen belül betöltődik
Hirdetés átugrása
linea 970×550
Köki 970*250
Perfect look 300*300

Az átlagos háztartások fele fogja vissza a kiadásait – Derült ki a BÁV Zálog országos felméréséből

Acapella 640×480

A BÁV Zálog májusi, 15 ezer ügyfél válaszát elemző országos kutatása átfogó képet ad arról, hogyan befolyásolta az átlagos magyar háztartások pénzügyi helyzetét a koronavírus járvány és az azzal járó gazdasági bizonytalanság. A megkérdezettek 50%-a kezdett takarékoskodásba, mert anyagi helyzetének további romlására számít. Az elmúlt hónapokban jelentősen nőtt az új zálogügyfelek száma, de a nyugat-európaihoz hasonló zálogfiók rohamra nem kell számítani.

A BÁV Zálog 2020 májusában végzett átfogó kutatást a közel 100 zálogfiókot számláló országos hálózatában, hogy felmérje ügyfelei megváltozott pénzügyi helyzetét és igényeit. A BÁV kérdőívét kitöltők 80%-ának van munkája, de a járványhelyzet miatt 15%-uk fizetés nélküli szabadságon van, 30%-ukat csökkentett óraszámban foglalkoztatják, és csupán 35% az, aki változatlan óraszámban és bérért dolgozik.

A megkérdezett ügyfelek fele kezdett takarékoskodni és fogja vissza a kiadásait, amit az is indokol, hogy 13%-uk már most a tartalékait éli fel, illetve 17%-nak kölcsönre van szüksége, hogy fenntartsa magát. A válaszadók 60%-a számít a közeljövőben bevételei visszaesésére, ebből 38% kismértékű, 22% viszont súlyosabb csökkenésre számít. 26%-uk, ide tartoznak a nyugdíjasok is, nem gondolja, hogy változna a pénzügyi helyzete.

A felmérés alapján az ügyfelek csaknem fele (44%) már mindennapi megélhetésének fedezésére, pl. élelmiszer vásárlására, 14%-a pedig a lakhatással kapcsolatos kiadások, a bérleti díj vagy rezsi kifizetésére használja fel a kölcsönt. A korábban felvett kölcsönöknél, a hirtelen jött kiadások között a leggyakrabban a digitális oktatás bevezetése kapcsán a számítógépvásárlást említették.

„A felmérés során jelentős számú új ügyfelet regisztráltunk. Sokan most először gondoltak arra, hogy a fiókjaikban őrzött értékeik eladása vagy a bankhitel helyett zálogkölcsönt kérjenek az átmeneti pénzügyi nehézségeik megoldására. Ennek ellenére a nyugat-európaihoz hasonló zálogfiók-rohamra itthon nem kell számítani, hiszen a korlátozások nem voltak olyan szigorúak, mint pl. Olaszországban. A BÁV a korábbinál magasabb kölcsönösszeggel, biztonságos és gyors ügyintézéssel próbál segíteni az ügyfeleinek, hogy sikeresen túljussanak ezen a megterhelő időszakon” – mondta el Dandé Imre, a Magyar Záloghitelezők Országos Szövetségének elnöke, a BÁV zálogigazgatója.

(OTS)