A kért oldal néhány másodpercen belül betöltődik
Hirdetés átugrása
polacsek 970×550
Lake11_Tavasz_Banner_Kampany_970x90_CM
Finn wellness 300×300

Mennyi az öregségi nyugdíjkorhatár 2020-ban?

Lake11_Tavasz_Banner_Kampany_300x250_CM

Az öregségi nyugdíjkorhatár emelés évről-évre fontos és népszerű téma. Most áttekintjük, hogyan jött létre a jelenlegi nyugdíjkorhatár, mennyivel nőtt ez szám az elmúlt évekhez képest és milyen tényezők befolyásolják a nyugdíjkorhatár emelés folyamatát.

A nyugdíjazással és a nyugdíjkorhatár változással kapcsolatban röviden összefoglalható, hogy egy olyan társadalomban, ahol a dolgozó fiatalok és a nyugdíjazott idősek száma egyensúlyban van, a rendszer fenntartható, ám egy öregedő társadalomban, ahol a nyugdíjasok aránya évről évre növekszik a munkaképes fiatalokhoz képest, az idősek eltartását az állam többek között a nyugdíjkorhatár emelésével tudja biztosítani.

Öregségi nyugdíjra az jogosult, aki letöltötte a minimum 20 évnyi szolgálati időt, betöltötte a nyugdíjkorhatárt és aki nyugdíjba vonulásának napjától nem áll munkaviszonyban. Öregségi résznyugdíjra pedig 15 évnyi szolgálati idő és az öregségi nyugdíjkorhatár betöltése jogosít fel.

A nyugdíjkorhatár elérése függ a születési évtől is: a 1997. évi LXXXI törvény 18. §-a szerint öregségi nyugdíjra jogosultak, akik 1952. január 1-je előtt születtek, betöltött életévük 62, 1952-ben születtek, életévük 62,5, 1953-ban születtek, a betöltött életévük 63, 1954-ben születtek, életévük 63,5, 1955-ben születtek, betöltött életévük 64, 1956-ban születtek, életévük 64,5, 1957-ben vagy azt követően születtek, és betöltötték 65. életévet. Magyarországon nincs különbség a nemek között a nyugdíjkorhatár tekintetében, viszont a nők összesen 8 évnyi gyermekneveléssel töltött ideje is beleszámít a jogosultsági időbe. A nyugdíjkorhatár emelés és csökkentés mindig az adott társadalom demográfiai jellemzőinek függvénye, de valószínűsíthető a további emelkedés a jövőben.

És mi a helyzet akkor, ha valaki nem akar nyugdíjba vonulni? A nyugdíjba vonulás nem kötelező, és nincs olyan végső korhatár, amikortól törvényileg tiltott a munkavállalás. Ha közeledünk a nyugdíjkorhatár eléréséhez, gondoljuk át alaposan, mikor vonulunk nyugdíjba: a nyugdíj utáni munkavállalás egyre szigorúbban szabályokozott, és fontos figyelembe venni azt is, hogy a nyugdíjkorhatár elérése utáni nyudíjba vonulás esetén a következő évtől fogunk nyugdíjemelésben részesülni.

Fotó: bennett tobias, Unsplash