A kért oldal néhány másodpercen belül betöltődik
Hirdetés átugrása
praktiker 970×550
Henkel 970*250
Lake11-hja-300×300

Miért esünk könnyen áldozatul az SMS csalásoknak?

ATENOR23_LAKE11_Banner_300x250_SZZS

Egy új csalássorozat terjed hazánkban, amely a járvány és a korlátozó intézkedések hatására egyre népszerűbb házhozszállítást igyekszik kihasználni.

Több olyan megkereséssel fordultak hozzánk az elmúlt napokban, miszerint tömegesen érkeznek magyar nyelvű, de ékezeteket nélkülöző SMS-ek, amely „Megerkezett a csomagja, kovesse nyomon itt” üzenetet tartalmaznak – számol be az új csalássorozatról Csizmazia-Darab István, a Sicontact Kft. IT biztonsági szakértője.

Az üzenetben további, adathalász próbálkozásokra jellemző intő jeleket is felismerhetünk, mint például a gyenge helyesírás, az idegen domain név és a kattintható link küldése.

A vírus csak akkor jelent veszélyt, ha a telefonunkon ki van kapcsolva az ismeretlen forrásokból történő telepítés tiltása. Az SMS megnyitása önmagában nem veszélyes, viszont ha már letöltöttük és telepítettük a kártékony alkalmazást, akkor a gyári állapotra való visszaállítás jelenthet biztos megoldást.

Míg e-mailben történő adathalászatról szerencsére egyre több szó esik, ezeket a próbálkozásokat egyre nagyobb eséllyel szűrik ki sikeresen a felhasználók, addig az SMS adathalászatról („smishing”) viszonylag keveset hallhattunk mostanáig. Az e-mailekkel ellentétben az SMS esetében csak egy telefonszámot látunk, nincs feladó cím, amit ellenőrizhetnénk.

A mostani, Android rendszerek elleni, banki adatok megszerzésére irányuló incidens ismételten ráirányítja a figyelmet arra, hogy telefonjaink ugyanúgy megfertőződhetnek vírusokkal és más kártevőkkel, mint a laptopjaink, asztali gépeink. A biztonságunk érdekében ezért elengedhetetlen az Android rendszerek naprakész vírusvédelme, illetve az alkalmazások és az operációs rendszer biztonsági frissítéseinek mihamarabbi telepítése. A szakemberek felhívják a figyelmet arra is, hogy biztonságtudatos, óvatos hozzáállással is sokat tehetünk az eszközeink és adataink védelméért.

(OTS)

Fotó: Plann, Unsplash