A kért oldal néhány másodpercen belül betöltődik
Hirdetés átugrása
Heszperidák 970×550
Újház 970*250
Lake11-hja-300×300

Jobb, ha megváltoztatod a szülinapod – A hackerek tudhatják a jelszavad!

ATENOR23_LAKE11_Banner_300x250_SZZS

Ma van a Jelszó Világnapja (World Password Day), amelyet 2013 óta minden esztendő május első csütörtökén tartanak világszerte. Célja, hogy felhívja a figyelmet a tudatos jelszóhasználat fontosságára, ugyanis az évek során végzett kutatásokból kiderül, hogy a felhasználók még mindig nem fordítanak kellő figyelmet erre a témára. Az Egyesült Királyság Kiberbiztonsági Központjának (NCSC) friss felmérése szerint a megkérdezettek 15%-a a házi kiskedvence nevét használja jelszóként, 13%-uk egy számukra fontos személyes dátumot, további 6%-uk pedig a kedvenc sportklubjának a nevét adja meg belépési kódként. A világnap alkalmából az ESET kiberbiztonsági szakértői segítenek a biztonságos jelszóválasztásban.

Életünk nagy részét az online térben töltjük, itt dolgozunk, bankolunk, posztolunk a közösségi média oldalainkra, vásárolunk, vagy éppen tanulunk. Egy átlagos felhasználónak ma már több tucat online fiókja van, amelyekben rengeteg személyes és pénzügyi adatot tárol. Ezért érdemes a szakértők tippjeit megfogadni, melyekkel nem csak magunkat védhetjük meg, hanem az egyre növekvő online bűnözés ellen is tehetünk.

1. Használjunk egyedi és erős jelszavakat
2. Bízzuk a munkát a jelszógenerátorra – Ebben segíthet nekünk az ESET ingyenes jelszógenerátora, amely az általunk választott karakterszám alapján elkészíti számunkra a megfelelő jelszót.
3. Kerüljük a jelszavak újra felhasználását
4. Éljünk a többfaktoros hitelesítés lehetőségével
5. Legalább negyedévente cseréljünk jelszót

A jelszavak biztonságának visszatérő problémáját könnyebben megoldhatjuk, ha megfogadjuk ezeket a jótanácsokat. A jelszavainkat soha ne adjuk meg másoknak, ám a biztonsághoz vezető ezen lépéseket, tippeket bátran osszuk meg gyermekeinkkel, családtagjainkkal, barátainkkal is!

(OTS)