A kért oldal néhány másodpercen belül betöltődik
Hirdetés átugrása
polacsek 970×550
Roche 970*250
Roche 300*300

Elon Musk IT cége segíti a magyar lakásvásárlókat

ATENOR23_LAKE11_Banner_300x250_SZZS

A Tesla és SpaceX alapító Elon Musk IT cége, az OpenAI hozta létre a ma legfejlettebbnek tartott mesterséges intelligenciát, a GPT3-at, melyhez csak fokozatosan, korlátozott számban ad hozzáférést a világ fejlesztő cégeinek. Ehhez a technológiához kapott most Magyarországon elsők között hozzáférést a Realmonitor Kft., amely az ingatlanvásárló családoknak segít megtalálni a legjobb ajánlatot a kiszemelt ingatlanra.

A mesterséges intelligencia az élet egyre több területén ver gyökeret, mára a legtöbb szolgáltatás alapvető elemévé vált. Ez a motorja a technológiai óriások személyre szabott szolgáltatásainak, a Google kereséseknek, a Netflix esti filmajánlóinak, mesterséges intelligencia segíti az autók hatékony üzemanyag fogyasztását, de ma már a kutatókat is ez segíti az új gyógyszerek létrehozásában.

Az egyes mesterséges intelligenciák „fejlettségét” a tanítása során használt paraméterek számával jellemezik. Minél több tanítható paramétere van egy mesterséges intelligenciának, annál „okosabb”. A technológiai fejlődéssel párhuzamosan a tanítható paraméterek száma is rohamosan nőtt, a kezdeti pár tucat, majd pár ezer paraméterről egészen az elmúlt években létrehozott 150 millió paraméterrel rendelkező mesterséges intelligenciáig. Ezen a ponton a mesterséges intelligencia már könnyedén legyőzi az embert sakkban, go-ban, pókerben, ügyesebb a tévés vetélkedőkben és sok esetben jobban diagnosztizálja a betegeket, mint a hús-vér szakorvosok. Innen ugrott még egy nagyságrendet Elon Musk cége, az OpenAI, amely létrehozta az eddigi legfejlettebb mesterséges intelligenciát, a GPT3-at, nem kevesebb mint 175 milliárd paraméterrel. Ez a mesterséges intelligencia már magától képes az emberével megegyező színvonalú cikkek megírására, emberi szintű párbeszédre, anyanyelvi szintű fordításra, és számos, még az alkotóik által sem ismert képességre.

Éppen a nem ismert képességei és ismeretlen veszélyes felhasználási formák okán a GPT3-hoz csak fokozatosan és korlátozott számban engednek hozzáférést a technológiai cégeknek. Ehhez a mesterséges intelligenciához kapott Magyarországon elsők között hozzáférést a Realmonitor Kft., az arminimum.hu üzemeltetője, hogy segítsék a lakásvásárló családokat az ingatlankeresés során. A GPT3 segítségével a lakáskeresők egyszerre láthatják egy konkrét ingatlan összes fellelhető hirdetését még akkor is, ha az egyes hirdetésekben más képekkel, más paraméterekkel, sőt a legtöbb esetben jelentős árkülönbséggel szerepel ugyanaz az ingatlan.

Hogy ennek mekkora jelentősége van, azt jól mutatja, hogy a magyar ingatlanpiacon 23 százalék a „káoszindex”, azaz az online ingatlanhirdetések 23 százalékára igaz, hogy ugyanaz az ingatlan fellelhető valahol máshol is, lényegesen alacsonyabb áron. Az Árminimum felmérése szerint a több hirdetésben is szereplő eladó ingatlanokra vonatkozó átlagos árkülönbség 4 millió forint, míg a kiadó ingatlanok esetében átlagosan havonta 37000 forinttal fizet kevesebbet ugyanazért az ingatlanért az alaposabban tájékozódó bérlő.

„Az arminimum.hu egy böngészőbe (Chrome, Firefox) épülő alkalmazás, amely automatikusan működésbe lép amikor egy ingatlanoldalon megnyitunk egy ingatlanhirdetést. A mesterséges intelligencia segítségével az alkalmazás azonnal megkeresi és megtalálja a weben az adott ingatlanra vonatkozó többi hirdetést, és ahonnan csak lehet – azaz jogszabály nem tiltja – összegyűjti, rendezi és egy csokorban listázza a róla készült képeket és leírásokat, megmutatva a legjobb ajánlatot is” – magyarázza Faragó Péter, az alkalmazást fejlesztő Realmonitor Kft. igazgatója.

(OTS)

Fotó: Pixabay