A kért oldal néhány másodpercen belül betöltődik
Hirdetés átugrása
praktiker 970×550
Praktiker 970*250
acapella 300×300

Egyre takarékosabbak vagyunk: A magyarok 70 százaléka csökkenti a kiadásait

finn wellness 640*360


Egyre jobban felértékelődik a takarékosság, legyen szó energiáról vagy élelmiszerről – derül ki a Provident Pénzügyi Zrt. saját ügyfelei körében készített őszi kutatásából. A megkérdezettek jelentős része elkezdte csökkenteni a kiadásait vagy plusz munkát vállal a növekvő költségei miatt. Az emberek több mint fele mondott le valamilyen termékről vagy szolgáltatásról az elmúlt hónapokban.

Miközben a gázár világpiaci ára jelentősen csökkent az augusztusi csúcshoz képest, az infláció még emelkedik Magyarországon. Idén különösen előtérbe kerül a pénzügyi tudatosság, mivel a kiadások jelentős növekedése miatt nehéz lesz növelni a háztartások pénzügyi megtakarításait. A Provident Pénzügyi Zrt. őszi kutatásában arra kereste a választ, hogy az emberek rendelkeznek-e megtakarítással, illetve hogyan fogják pénzügyeiket kézben tartani a következő, nehéz hónapokban.

„Egyre jobban felértékelődik az emberek számára a takarékosság – legyen szó energiáról vagy élelmiszerről. Felmérésünk szerint a megkérdezettek 75 százaléka maximum 3 hónapra elegendő megtakarítással rendelkezik, de 37 százalékuknak egyáltalán nincs tartaléka” – tájékoztat Horváth Attila, a Provident Zrt. pénzügyi igazgatója. A kutatás szerint a megtakarítással rendelkezők több mint fele készpénzben tartja azt, ami az infláció hatására folyamatosan veszít értékéből.

Arra a kérdésre, hogy miként tudnak védekezni az esetleges pénzügyi nehézséggel szemben, a válaszadók 70 százaléka mondta azt, hogy csökkenti a kiadását vagy plusz munkát vállal.

A felmérésből kiderült, hogy a kiadás csökkentését főként kevesebb élelmiszer vásárlással, illetve a rezsiköltségek mérséklésével kívánják elérni. Ezt támasztja alá az is, hogy a ruházkodás és a szórakozás mellett az élelmiszerről mondtak le eddig a legtöbben.

Kiderült az is, hogy szűkül a hitelt felvevők köre: a válaszadók több mint fele nem tervez hitelfelvételt, ha mégis, akkor lakásfelújításra, fűtéskorszerűsítésre, hitelkiváltásra fordítják az összeget.