Sokan nem tudják, de számos tévhit kering a sütőhasználattal kapcsolatban. A háztartás egyik legnagyobb energiaigényű berendezését lehet gazdaságosabban is használni, ami a jelenlegi energiaár-emelkedés mellett jelentős megtakarítást hozhat.
Az étel elkészítése előtt 5-10 perccel már nyugodtan kikapcsolhatjuk a sütőt. A maradékhő elegendő lesz a fogás elkészítéséhez, és ezzel az egyszerű trükkel sokat spórolhatunk. A mikrohullámú sütő helyett is használhatjuk a sütő maradékhőjét más ételek melegítésére, amivel további energiát takarunk meg.
A megfelelő edények és sütőtálcák használata is hozzájárulhat a sütőnk által fogyasztott árammennyiség csökkentéséhez. A kerámia vagy öntöttvas edények jól tartják a hőt, a fém edények pedig gyorsan felmelegszenek, így tökéletesek olyan ételekhez, amelyeket elég csak rövid ideig sütni.
Nyugodtan felejtsük el az előmelegítést
A sütő előmelegítése csak ritkán, például kenyér, vagy kelt tészták sütésénél elengedhetetlen. Ám az újabb modellek, a hőlégkeveréses sütők esetén a sütemények, sült húsok és felfújtak előmelegítés nélkül is tökéletesen sikerülnek, ráadásul így akár 20% energiát is megspórolhatunk. További tipp, hogy a zöldségek sütés előtti főzése is csökkenti a sütési időt!